LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014  –  National ALA Design Award

2014  –  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014  –  Gulf Coast AIA Design Award

2010  –  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

 

 

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014  –  National ALA Design Award

2014  –  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014  –  Gulf Coast AIA Design Award

2010  –  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

 

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014  –  National ALA Design Award

2014  –  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014  –  Gulf Coast AIA Design Award

2010  –  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

 

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014–  National ALA Design Award

2014–  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014–  Gulf Coast AIA Design Award

2010–  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

 

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014  –  National ALA Design Award

2014  –  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014  –  Gulf Coast AIA Design Award

2010  –  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

 

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014  –  National ALA Design Award

2014  –  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014  –  Gulf Coast AIA Design Award

2010  –  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014  –  National ALA Design Award

2014  –  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014  –  Gulf Coast AIA Design Award

2010  –  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014–  National ALA Design Award

2014–  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014–  Gulf Coast AIA Design Award

2010–  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

 

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014–  National ALA Design Award

2014–  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014–  Gulf Coast AIA Design Award

2010–  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014–  National ALA Design Award

2014–  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014–  Gulf Coast AIA Design Award

2010–  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014–  National ALA Design Award

2014–  Florida / Caribbean AIA Design Award

2014–  Gulf Coast AIA Design Award

2010–  Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

A mezzanine level was incorporated, while maintaining a large double-volume height space with a glass bridge extending the width of the house through the curtain wall and out into the shaded porch and bay. The glass bridge is supported by an exposed steel structure where the main beam slices through a thin reveal within a two-story storage wall. Additionally, two cuts in the same roof tum the large porch into a three dimensional sundial. The sun reflects on the pool and bounces light back to the ceiling of this exterior volume that helps re-solidify its place in the design.