ANNA MARIA RESIDENCE

ANNA MARIA RESIDENCE

RESIDENTIAL I DESIGN-BUILD

Anna Maria, Florida

2018 — American Institute of Architects Gulf Coast

2018 — Mies Crown Hall Americas Prize, IIT, Chicago

2014 — Association of Licensed Architects

2014 — American Institute of Architects Florida Gulf Coast

2013 — American Institute of Architects Tampa Bay

The site is a 56 foot wide parcel facing the public beach across Anna Maria Island’s coastal drive. The land is the middle parcel of a subdivided lot with two adjacent properties also under development. The 3,500 square foot proposed residence is closely bounded by the four setback lines and is elevated a full story to meet a high flood elevation. The site is accessed by an alley shared by the three newly created lots at the back of the site.

The intent of the design was to reconnect the elevated house with the yard below. From the raised living space, the house first descends three steps to an elevated pool to again step down another half flight of stairs to a wood deck three feet above grade. The wood deck in turn steps down with stadium seating to the yard and the entry gate. This allows the house to expand to shaded exterior spaces visually connected to the interior.

PHILIPPI CREEK RESIDENCE

PHILIPPI CREEK RESIDENCE

RESIDENTIAL | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2018 — AIA Gulf Coast Chapter Merit Award

2016 — AIAs Tampa Bay Honor Award

2014 — Tampa Bay AIA Design Award

Located along the waterway of Phillippi Creek in Sarasota, Florida – the residence sits on a triangular shaped lot as the adjacent creek twists around a bend through the neighborhood. In an attempt to maximize the lot within the residence and take full advantage of the Florida landscape, the design situates itself along the edge of the site and shifts parallel to the water’s edge. By positioning the residence in such a way, the design fosters a centralized exterior living space within itself.

Two large overhangs are extended beyond the walls throughout the design to create an ample of amount of exterior shade and encourage interaction with the Florida climate. These overhangs collectively unify the office and guest bedrooms through the exterior circulation and maintain the prominent placement of the main living spaces along the water’s edge. This uniform gesture then begins to acknowledge specific moments in the site’s context where the design opens up and frames views out over the creek as well as responding to the neighborhood street. An upper level balcony, perched over the entrance, offers a viewing platform to catch views of the setting sun – while creating a transparent entrance.

SEMINOLE RESIDENCE

SEMINOLE RESIDENCE

RESIDENTIAL I DESIGN-BUILD

Sarasota, Florida

2016 — AIA Florida Honor Award

2016 — AIA Florida Gulf Coast Award of Excellence

2015 — AIA Tampa Bay H. Dean Rowe Award

2014 — AIA Florida Gulf Coast Design Award

2014 — AIA Florida Un-built Design Award

With generous overhangs, shaded terraces, operable systems, and solar cells, the house embraces Sarasota’s subtropical latitude as it opens to a sheltered courtyard. The tall, thin and narrow main house is oriented east to west. On the entire length of the house, the roof overhangs 16 feet, shading the yard and creating a cooler microclimate. The space under the overhanging roof serves as a verandah mediating the climate and allowing for a fluid transition between conditioned spaces and the exterior.

The house has three street frontages. The entry is through a smaller court recessed in the south elevation. The elongated design creates an ‘L’ to offer privacy to the backyard. A courtyard is created between the master suite, the main house, and the detached garage. One wing on the ground floor contains the kitchen, dining, and living areas while the other houses the master bedroom suite. Two additional bedrooms and a gym are laid out on the second floor.

The inhabitants are invited to enjoy the courtyard through seven separate access points to the yard. An interior and exterior stair on either end of the main wing creates a circulation loop offering the residents choices in their daily paths. Masonry walls wrap and protect the house from view, while the life and program of the house protrudes in and out, at times punctured by exposed concrete shadowboxes. The residence is lighter and more open to the interior courtyard. A transparent double heighted living area facing the courtyard invites light and vertical interaction between floors.

DONNELLY RESIDENCE

DONNELLY RESIDENCE

RESIDENTIAL I DESIGN-BUILD

Siesta Key, Florida

2018 — AIA Gulf Coast Chapter Honor Award

2018 — AIA Florida / Caribbean Honor Award

The condominium is on the 15th floor of Siesta Key’s Terrace Building, originally designed in 1969 by Frank Folsom Smith. Two corner units were combined into a single condo. All interior partitions were removed. The ceiling finish was stripped to expose the concrete formwork. The bathrooms, storage, and kitchen are laid out in a wood-clad central core. The windows were replaced by a series of 7-panel bi-fold glass doors that open out from the structural corners. A custom steel desk was designed to span between existing columns.

The master bedroom faces the city while the living space faces the Gulf and the beach. Ten-foot-wide steel and wood folding partitions allow the owner to transform the space and to isolate the office from either the living or the master. The partitions fold back into the wood core to reconnect the private suite with the rest of the unit to form one continuous space. The master bath borrows light from an adjoining space through a window with a switchable electric film. Speakers, vents and air return are all accommodated through discrete cuts and perforations in the wood veneer.

DONNELLY CONDOMINIUM II

DONNELLY CONDOMINIUM II

RESIDENTIAL I DESIGN-BUILD

Siesta Key, Florida

The condominium is on the 14th floor of Siesta Key’s Terrace Building, originally designed in 1969 by Frank Folsom Smith. The two bedrooms and two baths corner unit was fully renovated to maximize the use of space.

A fifteen-foot-long kitchen counter cantilevers to become the dining table. The counter was built in a single pour without a seam. A large uninterrupted ribbed plywood surface covers most of the living space and folds to conceal the media wall. This outsized folded surface ties the condo unit together and provides warmth. All mechanical, lighting, and entertainment systems remain discrete. The TV is concealed behind large pivoting wood panels flush with the plywood wall finish. The plywood consists of thin laminated and ribbed bamboo sections giving the entire surface a strong texture. This texture contrasts with the smooth and seamless concrete counter below.

Judicious use of lighting increases the perceived dimensions of the space and creates four zones within the same unified room. In this new design-build condominium renovation on Siesta Key for a repeat client, the light is reflected off wood, porcelain tiles, white painted surfaces, and the smooth concrete to help highlight the clarity of the design. Point lighting or strip lighting emphasizes the architectural elements of the space. LED lighting was incorporated into the edge around the ceiling’s perimeter. Up lighting of the wood wall to emphasizes the bamboo laminations.

BAYSHORE RESIDENCE

BAYSHORE RESIDENCE

RESIDENTIAL I DESIGN-BUILD

St. Petersburg, Florida

2014 — AIA Gulf Coast Design Award

2012 — AIA Gulf Coast Design Award

2011 — AIA Tampa Bay Unbuilt Design Award

The house is located on the shores of Tampa Bay. On the bay side, the roof extends 30 feet beyond the conditioned enclosure. The roof is held on one side by a pair of exposed concrete columns aligned with the existing dock. The large overhanging plane folds down to become a wing wall, shielding a power plant from view. The concrete columns, the roof, and the wing wall all taper towards the desired view.

Three linear openings including a skylight over the double height living space are cut into to roof and the wing wall. They provide framed views of the sky and reinforce the orientation toward the Bay. All of the private spaces are arranged around the double height volume of the living and dining room. The living is sunken 24”. This allows for a slight spatial separation between the living and the dining and between the living terrace and the master bedroom terrace.

GUBERMAN-KENNEDY RESIDENCE

GUBERMAN-KENNEDY RESIDENCE

RESIDENTIAL | DESIGN - BUILD

Venice, Florida

2018 — AIA Florida / Caribbean Honor Award

2018 — AIA Gulf Coast Honor Award

2014 — National ALA Unbuilt Design Award

2012 — AIA Tampa Bay Unbuilt Design Award

2012 — AIA Gulf Coast Unbuilt Design Award

Adjacent to the Gulf of Mexico, the small site sits behind a large two-story residence that blocks the views to the water. In an attempt to re-gain those views, the design takes advantage of two view corridors through the setbacks of the larger neighboring lots.

The house is divided into two wings. The main living quarters is on the second floor to take full advantage of the views. The ground floor accommodates the guest bedrooms, a small guest living, and the foyer. By creating this split and re-gaining those view corridors for its residence, the design also captures the setting sun at different moments throughout the year. The Kitchen view corridor captures the setting sun in the winter, while the Living Space captures the summer setting sun – thereby allowing the design to create a sense of place and purpose within its surrounding context.

LIDO KEY ADDITION

LIDO KEY ADDITION

RESIDENTIAL | ADDITION | DESIGN - BUILD

Sarasota, Florida

2014 – National ALA Design Award

2014 – Florida / Caribbean AIA Design Award

2014 – Gulf Coast AIA Design Award

2010 – Gulf Coast AIA Unbuilt Design Award

The pre-existing design was built in a series of definitive spaces that neither took advantage of the exterior Florida landscape or the views out towards Sarasota Bay. Because of this, the goal of the renovation/addition was to work with the existing structure and open up the back-end of the design – thereby creating a fluid connection of spaces that capitalized on the exterior landscape and views out towards the bay.

A large thirty-foot roof overhang was added over the existing pool to create a uniform gesture from the interior spaces outward – framing views over the bay, with only a delicate steel column holding its corner. Smaller moments then begin to break through this gesture to provide alternative vantage points across the bay and to the nearby mangrove island (as seen in the dining wing of the design).

VANGUARD LOFTS

VANGUARD LOFTS

RESIDENTIAL | CONDO DEVELOPMENT

Sarasota, Florida

2014 – National ALA Unbuilt Design Award

2014 – AIA Tampa Bay Unbuilt Design Award

The 6 unit housing project in Sarasota’s downtown is designed to foster social interaction by taking full advantage of a variety of private and shared exterior spaces. The amenities include a gym, a conference room, and a shared rooftop terrace. The paths to the amenities are designed to maximize chance interaction between neighbors while providing a sense of privacy and ownership. A courtyard is created between the enclosed garages and the housing structure offering a sense of place in a neighborhood otherwise devoid or urban character. All units open to the north facing courtyard through either a yard or multiple terraces.

Three garden units are connected to the street with private office spaces. The units are raised 5 steps from the public realm to offer residents the high ground over the sidewalk. The ground floor apartment steps back down on the garden side creating 13 foot high ceilings over the living space. Three larger townhouses are planned over the garden units. The townhouses are served by five balconies that extend the unit out to views of both the courtyard and the city. The terraces have varying degrees of privacy from a social balcony off of the dining room to the private roof terrace off of the media room. A three story space connects the living room to the roof top terrace above.

USF GRAPHICSTUDIO

USF GRAPHICSTUDIO

EDUCATIONAL I UNIVERSITY OF SOUTH FLORIDA

Tampa, Florida

Graphicstudio is a university-based workshop engaged in a unique experiment in art and education. The design center’s philosophy of providing artists with the freedom to experiment and pursue new directions to advance their practice, matched with an exceptionally talented faculty and staff, has attracted world-renowned contemporary artists to the University of South Florida (USF) campus in Tampa. Their collaborative projects have produced print editions and multiples at the forefront of contemporary art under the leadership of Professor Margaret A. Miller.

The design for their new campus facilities takes advantage of the views to a pond lined with cypress trees and live oaks. The glazed lofty studios all look upon the restful scene. The office wing and support spaces form a narrow wing shielding the gallery from the surface parking.

RISDON ON 5TH

RISDON ON 5TH

RESIDENTIAL | UNDER CONSTRUCTION

Sarasota, Florida

The mixed-use housing project consists of twenty-two residential units over six retail spaces. The units interlock into one another in both plan and section creating a variety of unit types. The project is a combination of six one story 2 bedroom condos with double height living space; six two story 3 bedroom units with office mezzanine overlooking the living below; four penthouses of varying sizes; and six 700sf one bedroom condominiums over the parking. The diversity of sizes will ensure that an equally diverse community of residents with varying income levels, age, and backgrounds will occupy the structure. The smaller units may be purchased by young professionals or empty nesters, while families could comfortably reside in the larger units.

The circulation strategy of combining walk-up units and single loaded corridors offers each unit access to light and views from both the North and the South façades. The three separate stairs of the main building are only connected on the fifth floor. Each condo has a sectional quality conferred by a loft space over its main living area. The lowest unit is laid out on one floor, but has a double height volume on the street. All upper units have their living spaces facing south to gain views of downtown and of the Sarasota Bay.

ART CENTER PROPOSAL

ART CENTER PROPOSAL

ART CENTER I PROPOSAL

2018 — AIA Gulf Coast Merit Award

The proposed ArtCenter Manatee opens up to the new neighborhood to the east of the site creating a sheltered Arts Plaza to display sculptures and host public events. The North-East corner of the site is opened to allow for a path to the Bradenton Riverwalk. This also allows for the Arts Plaza to be a well-connected community destination. The studios overhang the Arts Plaza creating the large welcoming shaded area where various cultural events can occur. The slope of the proposed adjoining park focuses the energy back into the arts plaza. It offers informal seating shaded under a grove of trees to enjoy the cultural activities of the site. A single entry greets members from all corners of the site, ensuring the overall connectivity to Bradenton and the success of ArtCenter Manatee as a civic center.

ZAHRADA

ZAHRADA

RESIDENTIAL I CONDO-DEVELOPMENT

Sarasota, FL

Zahrada consists of 6 luxury townhouses over retail. Each 4 bedrooms / 3.5 baths townhouses boasts a private pool and courtyard, a detached guesthouse, a 2 car garage, and 13’ high living space. Six private courtyards are created on the second floor of the units, between the living room and the elevated guesthouse. Ample shade is provided through elevated terraces and raised planters. The living space has a split level. The lower part has a thirteen foot ceiling opening up to the courtyard. The higher part accommodates the kitchen. The raised kitchen allows for a more generous entry to the retail space below.